logo Marian Verhage

In deze blog geef ik je tips bij het kiezen van een domeinnaam. 

Wat is een domeinnaam?

Een domeinnaam is het adres van je website op het internet.

Kies een makkelijk te onthouden domeinnaam

Als klanten een website willen laten maken en er is nog geen domeinnaam geregistreerd dan adviseer ik meestal de eigen voor- en achternaam. Dit om het simpele feit dat als je werkzaamheden wijzigen je niet ook je domeinnaam hoeft te wijzigen. 

Uiteraard kun je ook je bedrijfsnaam gebruiken als domeinnaam, mits deze makkelijk te onthouden is.

Geen streepjes of cijfers

Is de domeinnaam die je wilt gebruiken al in gebruik en overweeg je om een streepje ertussen te zetten, doe dit niet. Mensen vergeten vaak het streepje en komen dan op de website van die ander terecht. 
Ook cijfers en afkortingen zijn niet aan te raden omdat dit verwarring geeft of het voluit geschreven moet worden of niet.

Werk je lokaal?

Werk je lokaal dan kan het slim zijn om je woonplaats toe te voegen aan je domeinnaam. Dit kan zeker helpen voor de vindbaarheid. 

Welke extensie?

De meest gebruikte extensies in Nederland zijn .nl en .com. Werk je alleen in Nederland dan adviseer ik .nl te kiezen. Wil je in de toekomst ook producten of diensten in het buitenland aanbieden kies dan voor .com.

Welke hostingpartij?

Voor het registeren van je domeinnaam kun je bij elke hostingpartij terecht. Er zijn echter wel verschillen. Bij goedkope hostingpartijen is de klantenservice vaak teleurstellend.

Wil je alleen je domeinnaam registeren dan is het niet zo’n probleem, ga je echt al van start met het bouwen van je website dan is het belangrijk om je domeinnaam te verhuizen naar een betrouwbare hostingpartij met een goede klantenservice. Heb je hier advies in nodig, vraag het me gerust!

Is de gekozen domeinnaam nog vrij?

Via Google – domeinnaam registreren – kun je heel makkelijk zien of je domeinnaam nog vrij is. Als de domeinnaam al geregistreerd is staat er ‘verhuizen’ achter. Als hij nog niet geregistreerd staat kun je de domeinnaam aanschaffen.

Domeinnaam bezet?

  • Kies een andere extensie
  • Voeg een koppelteken toe (al is dat niet heel erg aan te bevelen)
  • Kijk of de domeinnaam actief in gebruik is, zo niet dan kun je hem misschien overnemen
  • Of kies een andere unieke naam die ook past bij je bedrijf

Meerdere domeinnamen?

Sommige bedrijven kiezen ervoor om domeinnamen met meerdere extensies vast te laten leggen zodat niemand anders deze kan gebruiken. De domeinnamen kun je dan redirecten (verwijzen) naar de domeinnaam die je aan je website hebt gekoppeld. Bedenk voor jezelf of je dit wilt en zo niet wat de eventuele gevolgen daarvan zijn.

Conclusie

Je domeinnaam

  • Is kort en duidelijk
  • Is uniek
  • Kan je eigen naam of bedrijfsnaam zijn
  • Kan je woonplaats of regio bevatten als je lokaal werkt
  • Kan je dienst of product benoemen

Hulp nodig bij het laten maken van je website? Neem contact op voor een kennismaking.

Marian Verhage
Share This

Share This

Share this post with your friends!